Åskskolan #2 - Är åskan farlig


Blixtens skarpa ljus och de högljudda knallarna gör att många känner obehag under ett åskväder. Men finns det egentligen anledning att vara rädd? 

Risken att träffas direkt av blixten är liten. I Sverige omkommer i genomsnitt mindre än en person per år som följd av blixtnedslag. Detta innebär inte att riskerna ska förringas.  Direkta blixtträffar kan orsaka svåra skador, i värsta fall med dödlig utgång. 

Utomhus slår blixten ofta ner i höga föremål som t.ex träd, skorstenar eller master. Att stå nära dessa föremål innebär att laddningen kan föras vidare eller att t.ex fallande träd kan leda till skada. På öppna platser, eller ute på vattnet, finns risk för att du själv är det högsta föremålet. Gå därför helst in i ett hus eller en bil när åskan är nära. 

Inomhus är risken som regel väsentligt mindre, i synnerhet om huset är åskskyddat. Blixtströmmen kan däremot ledas in i huset via el-, tele- och vattenledningar och vålla skador på t.ex TV-apparater, datorer och annat som är kopplat till el- och telenätet. Laddningarna kan också förorsaka brand vilket indirekt kan leda till sak- och personskador.

Byggnader och anläggningar kan variera mycket sett till krav och förutsättningar. Mericon hjälper till med projektering och design för alla typer av åskskyddssystem. Kontakta oss om du önskar förslag på en helhetslösning, har frågor kring projektering eller om du helt enkelt bara behöver bolla idéer.

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »