Åskskolan #3 - Hur skyddar vi oss mot åska?


 

Hur ska du göra för att begränsa riskerna vid åska?

För dig som vistas utomhus när åskvädret närmar sig är rådet enkelt. Sök dig inomhus och undvik vatten, kullar, öppna platser och närhet till höga objekt efter vägen.

Att ett blixtnedslag är den direkta orsaken till att ett hus börjar brinna är ovanligt. Det är betydligt vanligare att blixten, via el-, tele- och vattenledningar, vållar skador i husets elektronik och att branden uppstår i en skadad dator eller TV som fattar eld.

Ett komplett åskskydd består av ett yttre och invändigt skydd. Det yttre åskskyddets funktion är att fånga upp den elektriska energin från blixten, som under korta perioder kan uppgå till flera tusen ampere, och att avleda strömmen från byggnaden ner till marken. 

Den klassiska åsskyddet består av uppfångare, som ofta sitter på taket, ledare som leder blixtens laddning till jord samt jordledare som sprider och utjämnar laddningen i marken.

För det invändiga skyddet är ett enkelt , men ändå klokt, råd att dra ur kontakten när åskan går. Detta fungerar ibland men inte för fast installerade elapparater som t.ex kyl/frys, bastuaggregat och larm. Här krävs andra arrangemang.

Ett överspänningsskydd, eller transientskydd som det också  kallas, används för att skydda elektrisk utrustning från oönskade spänningstoppar. Genom att skydda känslig utrustning från överspänning minskar också risken för brand.

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »