Om potentialutjämning



Vad är potentialutjämning och varför är den avgörande för säkerheten i din anläggning?

Vid projektering av potentialutjämningar i alla typer av byggprojekt beaktas flera aspekter, vid nybyggnationer är utjämning av armering och stålkonstruktion samt fundamentsjordning fördelaktigt. För att undvika korrosion och säkerställa en stark förbindning i utjämningssystemet är användningen av Ø 8 mm (50 mm²) stållina eller 30 x 3,5 mm stålband, förlagt minst 50 mm under betongens yta, av stor vikt.

Förbindningen kan utformas på olika sätt - genom att slinga stålledaren över varje armeringsmatta eller genom att lägga stålledarna i ett rutnät om 10 x 10 m (5x5m för känslig elektronisk utrustning) för att säkerställa en pålitlig anslutning. Armeringsnätet behöver förbindas noggrant, med minst två infästningar per armeringsmatta och även en slingning i ytterkanten på bottenplattan. Kontaktplattor (jordpunkter) placeras på varje sida av bottenplattan för att säkerställa en tillförlitlig potentialutjämning.

Om åskskyddssystem installeras ökas arean till minst rundledare Ø 10 mm (78,5 mm²) för att upprätthålla en grundläggande nivå av säkerhet.

Mericon hjälper till med mängdning och projektering av såväl små som stora potentialutjämningsprojekt och i vårt sortiment återfinns det materialet som krävs i stor utsträckning på vårt lager för att kunna bistå med snabba leveranser.