Nyheter


Filtrera

Om potentialutjämning


Vad är potentialutjämning och varför är den avgörande för säkerheten i din anläggning?

Vid projektering av potentialutjämningar i alla typer av byggprojekt beaktas flera aspekter, vid nybyggnationer är utjämning av armering och stålkonstruktion samt fundamentsjordning fördelaktigt. För att undvika korrosion och säkerställa en stark förbindning i utjämningssystemet är användningen av Ø 8 mm (50 mm²) stållina eller 30 x 3,5 mm stålband, förlagt minst 50 mm under betongens yta, av stor vikt.

Förbindningen kan utformas på olika sätt - genom att slinga stålledaren över varje armeringsmatta eller genom att lägga stålledarna i ett rutnät om 10 x 10 m (5x5m för känslig elektronisk utrustning) för att säkerställa en pålitlig anslutning. Armeringsnätet behöver förbindas noggrant, med minst två infästningar per armeringsmatta och även en slingning i ytterkanten på bottenplattan. Kontaktplattor (jordpunkter) placeras på varje sida av bottenplattan för att säkerställa en tillförlitlig potentialutjämning.

Om åskskyddssystem installeras ökas arean till minst rundledare Ø 10 mm (78,5 mm²) för att upprätthålla en grundläggande nivå av säkerhet.

Mericon hjälper till med mängdning och projektering av såväl små som stora potentialutjämningsprojekt och i vårt sortiment återfinns det materialet som krävs i stor utsträckning på vårt lager för att kunna bistå med snabba leveranser.


Vi skänker årets julgåva till UNICEF!


Konflikter, krig och katastrofer drabbar barnen hårdast, därför har vi tillsammans med Mericon Engineering valt att skänka årets julgåva till UNICEF och deras hjälparbete i Ukraina. Vår gåva går till de barn och familjer som befinner sig i Ukrainas våldsamma konflikt, ett bidrag för att hjälpa de utsatta barnen att få tillgång till akut sjukvård, tak över huvudet, mat och rent vatten samt psykosocialt stöd. Vi hoppas att vårt bidrag kan hjälpa till att skänka hopp till de utsatta barnen, ett hopp alla barn förtjänar. Inte minst på jul.


5 viktiga fokus-punkter om jordning


En effektivt fungerande åskskyddsanläggning är helt beroende av ett välutformat jordningssystem. Vi på Mericon är experter på detta – fortsätt läsa så får du våra 5 viktigaste fokus-punkter om jordning. 

1. Ett jordtag med låg impedans och resistans, helst under 10 Ω (ohm), för att snabbt leda bort blixtens energi

2. Ett symmetrisk jordtag med många korta ledare eller symmetrisk jämn fördelning av spänningar, såsom ringledare eller fundamentsjordtag

3. Att minimera risken för säsongsskillnader genom att anlägga jordtaget på ett frostfritt djup

4. Minimera risken för stegspänningar genom att hålla riktavstånd om minst cirka en meter från strukturen samt att vid entréer och där djur eller människor kan befinna sig utöka jordtaget genom exempelvis ett rutnät. Detta minimerar risken för att människor eller djur oavsiktligt kommer i kontakt med jordtaget och minskar därmed risken för skador eller farliga spänningar.

5. Noggranna val av högkvalitativa material och anslutningar.

 

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


Överspänningsskydd med integrerad försäkring


I applikationer där säkringen innan överspänningsskyddet är större än 250 A eller dess värde inte är känt i förväg kan överspänningsskydd med integrerad försäkring användas. Maxi VSF-serien ger dig en frihet att installera skyddet utan att dimensionera försäkring eller ta hänsyn till föreliggande skyddsmekanismer. 

Skydden är huvudsakligen konstruerade för trefas 230/400 V AC TN-C(-S), TN-S och även TT distributionsnät. De är anordnade som kombinerade överspänningsskydd med noll läckström, med internt termiskt/överströmsskydd och uppfyller kraven på högsta åskskyddsklass för byggnader med LPS I. Varje säkring är även individuellt kontrollerbar via felindikationsfönster eller potentialfri växlande kontakt, vilket ofta är ett krav i industriella miljöer.

Fördelar med Maxi VSF: 
• T1+T225kA/pol godkänt upp till Klass 1 Åskskydd 
• Inga läckströmmar 
• Pluggbart 
• Skyddet har signalkontakt för trasigt skydd, via potentialfri växlande kontakt 
• Varje säkring har individuell signalkontakt för trasig säkring så denna kan kontrolleras via potentialfri växlande kontakt. 
• För 230 / 400 V system


(Klicka på tabellen för en större version)

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


Åskskolan #4 - Åskskydd enligt sexpunktsplanen


Det finns ingen känd metod för att förhindra uppkomsten av blixtnedslag. Syftet med ett yttre åskskyddssystem är därför att kontrollera nedslag samt att fördela och utjämna den elektriska energin på ett sätt som förhindrar skador på människor och känslig utrustning.

Behovet av åskskydd bör bedömas i de tidiga stadierna av struktur- och byggnadsplaneringen.

På Mericon utgår vi ofta från den så kallade Sexpunktsplanen för att säkerställa åskskyddets funktion.

Sexpunktsplanen rymmer följande steg: 

1. Fånga in åskan
Fånga åsknedslaget till en föredragen punkt med hjälp av uppfångarsystem eller rutnät

2. Led ned åskan till jord
Leda energin ned till jord och utjämning via nedledarsystem

3. Fördela energin i jorden
Fördela energin i marken via ett jordtag med låg resistivitet och låg impedans

4. Potential och skyddsutjämning
Förbind alla ledande delar för att skapa ett ekvipotentiellt plan

5. Skydda inkommande kraft
Skydda utrustning från störningar och transienter på inkommande kraftledningar för att förhindra skador på utrustningen och/eller driftstopp

6. Skydda inkommande tele och data
Förhindra utrustningsskador och kostsamma driftstopp genom att skydda utrustningen från störningar och transienter på inkommande telekommunikation och signallinjer.

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


Åskskolan #3 - Hur skyddar vi oss mot åska?

 

Hur ska du göra för att begränsa riskerna vid åska?

För dig som vistas utomhus när åskvädret närmar sig är rådet enkelt. Sök dig inomhus och undvik vatten, kullar, öppna platser och närhet till höga objekt efter vägen.

Att ett blixtnedslag är den direkta orsaken till att ett hus börjar brinna är ovanligt. Det är betydligt vanligare att blixten, via el-, tele- och vattenledningar, vållar skador i husets elektronik och att branden uppstår i en skadad dator eller TV som fattar eld.

Ett komplett åskskydd består av ett yttre och invändigt skydd. Det yttre åskskyddets funktion är att fånga upp den elektriska energin från blixten, som under korta perioder kan uppgå till flera tusen ampere, och att avleda strömmen från byggnaden ner till marken. 

Den klassiska åsskyddet består av uppfångare, som ofta sitter på taket, ledare som leder blixtens laddning till jord samt jordledare som sprider och utjämnar laddningen i marken.

För det invändiga skyddet är ett enkelt , men ändå klokt, råd att dra ur kontakten när åskan går. Detta fungerar ibland men inte för fast installerade elapparater som t.ex kyl/frys, bastuaggregat och larm. Här krävs andra arrangemang.

Ett överspänningsskydd, eller transientskydd som det också  kallas, används för att skydda elektrisk utrustning från oönskade spänningstoppar. Genom att skydda känslig utrustning från överspänning minskar också risken för brand.

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


Åskskolan #2 - Är åskan farlig

Blixtens skarpa ljus och de högljudda knallarna gör att många känner obehag under ett åskväder. Men finns det egentligen anledning att vara rädd? 

Risken att träffas direkt av blixten är liten. I Sverige omkommer i genomsnitt mindre än en person per år som följd av blixtnedslag. Detta innebär inte att riskerna ska förringas.  Direkta blixtträffar kan orsaka svåra skador, i värsta fall med dödlig utgång. 

Utomhus slår blixten ofta ner i höga föremål som t.ex träd, skorstenar eller master. Att stå nära dessa föremål innebär att laddningen kan föras vidare eller att t.ex fallande träd kan leda till skada. På öppna platser, eller ute på vattnet, finns risk för att du själv är det högsta föremålet. Gå därför helst in i ett hus eller en bil när åskan är nära. 

Inomhus är risken som regel väsentligt mindre, i synnerhet om huset är åskskyddat. Blixtströmmen kan däremot ledas in i huset via el-, tele- och vattenledningar och vålla skador på t.ex TV-apparater, datorer och annat som är kopplat till el- och telenätet. Laddningarna kan också förorsaka brand vilket indirekt kan leda till sak- och personskador.

Byggnader och anläggningar kan variera mycket sett till krav och förutsättningar. Mericon hjälper till med projektering och design för alla typer av åskskyddssystem. Kontakta oss om du önskar förslag på en helhetslösning, har frågor kring projektering eller om du helt enkelt bara behöver bolla idéer.

 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


Åskskolan #1 - Vad är åska?

Detta är första delen i Mericons åskskola. Och vi börjar från grunden - vad är egentligen åska?
Varje dag utbryter över 44 000 åskväder runt om i världen.
I vissa regioner kommer åskvädren ofta och orsakar stora problem i form av bränder och störningar på el och telefoni. På andra håll – däribland här i Sverige – drabbas vi lyckligtvis av åska mera sällan.

 

Men vad är då åska? Kort sammanfattat kan man säga att åska uppstår när varm och fuktig luft från marken stiger upp mot himlen och bildar moln. När den varma luften träffar på kall luft i atmosfären bildas laddningar i molnet. Spänningsskillnaderna mellan mark och moln, eller mellan molnets olika delar, skapar urladdningar i form av blixtar och åskknallar.



 

Blixten vi ser kommer från luft som värmts upp av urladdningarna. När blixten är på väg ned i marken, i form av en förurladdning, lyser den inte så starkt. När den slagit ner i marken sker däremot en huvudurladdning och på vägen upp mot molnet kan vi tydligt urskilja ljuset i form av det karakteristiskt sicksackformade mönstret.



 

Åskknallarna vi hör är egentligen elektriska ljud. I samband med att urladdningarna från molnet extremt snabbt värmer upp och expanderar luften uppkommer explosioner som vi uppfattar som knallar eller åskdunder. Eftersom ljuset färdas snabbare än ljudet ser vi blixten innan vi hör åskan. Tiden mellan blixt och knall blir på så vis ett sätt att kunna läsa av det egna avståndet till åskvädret.



 

Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här »


ABB och Mericon lanserar ett gemensamt koncept

Den senaste tiden har vi tillsammans med ABB jobbat för att utveckla ett för oss båda nytt affärsområde; kompakta strömskenor med brytarförsedda uttagsmöjligheter. Vi på Mericon har under många år levererat strömskenor och skenbryggor mot industrin för effektiv strömöverföring från en punkt till en annan. Vår nya satsning tillsammans med ABB gör att vi nu breddar vårt sortiment med strömskenor, och erbjuder nu helhetslösningar med strömskenor utrustade med brytarförsedda uttagslådor i en mängd olika storlekar och utformningar. Det gör att vi nu har ett starkt erbjudande till projekt för kommersiella fastigheter, datacentraler, sjukhus, hotell etcetera. Denna breddning av våra erbjudanden gör att både vi och ABB ser mycket fram emot att på ett bättre sätt erbjuda en helhet till våra kunder. 

De senaste veckorna har vi haft en kickoff med våra säljare. Vi har också varit ute på gemensamma kundbesök för att presentera konceptet. Och vi kan redan nu konstatera att vårt erbjudande bemöts mycket positivt. Har du ett projekt på gång eller har du  frågor kring konceptet? Hör gärna av dig till din lokala säljkontakt hos oss eller ABB. Du kan också mejla till info@mericon.se så guidar vi dig vidare till rätt kontakt.

 

Vi söker teknisk säljare

Teknisk säljare med placeringsort Norrköping eller Linköping. 

Vill du jobba i ett innovativt och nischat företag inom strömfördelning, åskskydd och jordning? Kom och var med på vår resa i en framtidsbransch med stora möjligheter. För att möta efterfrågan på våra produkter och tjänster behöver vi ytterligare en kollega. Vår marknad består av bland annat OEM-tillverkare, elinstallatörer, industrier, skåpsbyggare och konsulter som på ett eller annat sätt behöver våra kunskaper inom detta område. Vi är angelägna om att hålla en hög och jämn kvalitet på våra råd, rekommendationer, 3D-ritningar, riskanalyser, produkter och installationer. Vi vet också att våra kunder värdesätter snabba och korrekta svar, och leveranser just-in-time. 

Vi ser framför oss att du har en bakgrund inom el, kanske som säljare, elinstallatör, elingenjör eller något annat som gör att du stärker vårt lag. Vi tror också att du är en lösningsfokuserad, prestigelös, driven person som tycker om att göra affärer. Du är en fena på att skapa och vårda relationer, både internt och externt. Och det är viktigt, för i de medarbetarundersökningar vi genomför får vi väldigt höga värden på bland annat trivsel, engagemang och motivation – och så vill fortsätta ha det. I ditt nya lag finns drygt 20 fantastiska medarbetare som alla är nyfikna på vår nästa kollega. Din placeringsort blir i Norrköping eller Linköping.

Som teknisk säljare hos oss ansvarar du för en egen region, och i den blir du vår kundansvarige representant. Med dina kunskaper om våra produkter och tjänster sätter du dig in i kundens behov och utmaningar, tar fram konkurrenskraftiga lösningar, upprättar offerter och avtal samt blir kundens primära bollplank hos oss. Du umgås tätt med dina kunder, både vad gäller resor där övernattningar kommer att ingå, samt via telefon och digitala möten.

Berätta om vem du är, vad du har gjort hittills i din karriär och varför du söker dig till oss. Vi rekryterar löpande, så skicka din ansökan snarast till ansokan@mericon.se