Nyheter


Filtrera

Clear River Racing

På Karlstads universitet pågår sedan 14 år ett spännande projekt. Ett trettiotal studenter, varav de flesta är blivande ingenjörer, arbetar teoretiskt och praktiskt med att bygga en bil. Och det är inte vilken bil som helst: den byggs för racing på Formel 1-bana. Hur coolt är inte det!?

Teamet heter Clear River Racing, och har tidigare tävlat på anrika banor som tyska Hockenheim och på Silverstone i Storbritannien. För några år sedan placerade de sig på en hedrande pallplats på just Silverstone, och det bland 100 tävlande universitet.

I år bygger CCR för första gången en eldriven bil. En härlig utmaning som ligger helt rätt i tiden. Nyligen var de på studiebesök hos oss. Då bjöd vi på en rundvandring och en genomgång av fördelarna med Flexibar jämfört med kablage. Bilden de bygger just nu beräknas vara färdig för racingbanorna i sommar, och vi håller förstås tummarna för att de Flexibarer vi levererat hjälper CCR till nya framgångar.

Webbinarium

Nu är det dags för webbinarie igen! Nytt för i år är att du får färska nyheter kring de senaste reglerna och tillämpningarna inom åskskydd och jordning, direkt från SEK Svensk Elstandard, där Christian är ledamot en internationell standardiseringskommitté. Så passa på att del av våra kunskaper och elfarenheter! Läs mer på: mericon.se/page/services

SGK Installation i Falkenberg

Våra vänner på SGK Installation i Falkenberg gav oss en utmaning. De ville ha möjligheten att ansluta sex st 16 mm2-kablar på en Schneider NSX-brytare på 320 A. Spännande! Vi tog våra distributionsblock (UDF6C500AL) och konfektionerade små Flexibar Advanced 3 x 24 x 1 för att lösa anslutningen mellan brytare och block. Och för att få en petsäker brytaranslutning satte vi våra Endcov 24, och fick på så vis en IP20-klassad lösning.

Vi stödjer Hjärnfonden

Nu är vi inne i årets sista månad, snart börjar det bli dags att summera ett minst sagt ovanligt år. Det börjar också närma sig ledighet och julfirande. Vår webbshop är alltid öppen, och vi har i övrigt öppet som vanligt  förutom helgdagarna förstås. Då ska vi varva ner, mysa, fira jul och ladda batterierna.

God Jul!

Karlstads El- och Stadsnät

Vid installationer med korta avstånd i både höjd- och sidled kan det många gånger vara krävande att förlägga enledare med pressade kabelskor i varje ände. I vissa fall kan det vara både två och tre kablar på upp till 300 mm² som ska kopplas. Om du använder Flexibar ökar möjligheten drastiskt att du klarar dig med en kabel per pol. Flexibaren är precis som den låter – flexibel. I praktiken är den mer lättjobbad och mer ”förlåtande” än en grov RQ-kabel. Vid anslutning mot transformatorfanan uppnår man full anslutningsyta.

I bilden ser du ett jobb för Karlstads El- och Stadsnät där vi skapade en höggradigt funktionell lösning med Flexibar.

Valsverket Torshälla

Drifterna till Valsverket i Torshälla har fått ny faskompensering. Tillsammans med våra vänner på Linjemontage i Grästorp har vi levererat en lösning inkluderande design, konstruktion och komponenter.

Våra strömskenor i K-serien överför 5 000 A vardera till 24 st filterskåp. Fördelningen sker sedan med Erilinks skenfördelning, där varje filter ansluts med Flexibar. En lösning som både vi och Outokumpu är väldigt nöjda med. ”Vi frigör effekt, driften fungerar mycket bra, ljudnivån är väsentligt lägre än tidigare och dessutom sparar vi pengar”, säger Christer Söderros på Outokumpu Stainless AB.

Vill du ha vårt nyhetsmejl?

Vårt nyhetsmejl kommer ungefär en gång per månad och innehåller olika typer av nyheter från vår värld. Produkter, metoder, fakta och en hel del annat. Vill du har vårt nyhetsmejl behöver du bara fylla i dina uppgifter längst upp på denna sida

Icon Växjö

Det här är en minst sagt imponerande byggnad. Här finns till exempel kontor, co-working-ytor, bostäder, skola, hotell, restaurang, spa och gym. Arkitekterna Semrén & Månsson har i hög grad bidragit till att skapa ett landmärke som drar ögonen till sig. 37 000 m2 på 19 våningar gör det till Växjös största byggnad. Men det är inte bara storleken som fascinerar. Formspråk, innehåll och sammanhang har sett till att Icon uppmärksammats rejält, bland annat med nomineringar i flera tävlingar.

Våra vänner på Elias Syd gav oss i uppdrag komma med en komplett lösning på det yttre åskskyddet, vilket vi såklart gjorde med glädje och stolthet.

Foto: Semrén & Månsson.

Seminarium / webbinarium

Nu är det dags igen! Vår produktspecialist Christian Wennerstrand ska digi-tala.

På våra seminarier fördjupar vi oss i ämnen inom jordning, strömfördelning och åskskydd. Vi vänder oss bland annat till el-installatörer, elektriker, byggherrar, besiktningsmedarbetare på försäkringsbolag och arkitekter. I våra seminarier kommer du både att få fördjupade teoretiska kunskaper och ta del av praktiska exempel.

Nästkommande webbinarieserie som heter "Förståelse och principer för åskskydd" är uppdelad på fyra delar.

Tisdag 8 september 10.00–11.00 - Grundläggande förutsättningar och riskanalys

Tisdag 15 september 10.00–11.00 - Yttre åskskydd av byggnader

Tisdag 22 september 10.00–11.00 - Jordning

Tisdag 29 september 10.00–11.00 - Transientskydd

Priset för hela serien är 1 750 kr exkl moms. (Vill du delta i enstaka webbinarier är kostnaden 495 kr per tillfälle.) Dokumentation och diplom ingår. Passa på att ta del av vår gedigna elfarenhet. Varmt välkommen med din anmälan till seminarie@mericon.se

Riskanalys fastighet

Hur säker är din fastighet när blixten slår ner?

I Sverige har vi uppemot 30 åskdagar per år. Under de dagarna sker cirka 100 000 blixtnedslag. Och varje blixtnedslag har potential att orsaka allt från skador på egendom som fastigheter och elektrisk utrustning till personskador och dödsfall.

Vi genomför kontinuerligt riskanalyser som ger kännedom om fastigheten har goda eller mindre goda förutsättningar att klara ett blixtnedslag. Med ett antal variabler som typ och storlek på byggnad, geografisk placering, antal ingående ledningar, antal personer i byggnaden med mera presenterar vi en riskanalys som antingen kan ge dig en bekräftelse på att fastigheten har ett fullgott skydd eller en beskrivning av vilka åtgärder som behöver tillsättas.

Hör av dig om du vill veta mer om hur vi arbetar i skärningspunkten mellan spänning och säkerhet.