Åskskolan #1 - Vad är åska?
Detta är första delen i Mericons åskskola. Och vi börjar från grunden - vad är egentligen åska? Varje dag utbryter över 44 000 åskväder runt om i världen. I vissa regioner kommer åskvädren ofta och orsakar stora problem i form av bränder och störningar på el och telefoni. På andra håll – däribland här i Sverige – drabbas vi lyckligtvis av åska mera sällan.
Men vad är då åska? Kort sammanfattat kan man säga att åska uppstår när varm och fuktig luft från marken stiger upp mot himlen och bildar moln. När den varma luften träffar på kall luft i atmosfären bildas laddningar i molnet. Spänningsskillnaderna mellan mark och moln, eller mellan molnets olika delar, skapar urladdningar i form av blixtar och åskknallar.
Blixten vi ser kommer från luft som värmts upp av urladdningarna. När blixten är på väg ned i marken, i form av en förurladdning, lyser den inte så starkt. När den slagit ner i marken sker däremot en huvudurladdning och på vägen upp mot molnet kan vi tydligt urskilja ljuset i form av det karakteristiskt sicksackformade mönstret.
Åskknallarna vi hör är egentligen elektriska ljud. I samband med att urladdningarna från molnet extremt snabbt värmer upp och expanderar luften uppkommer explosioner som vi uppfattar som knallar eller åskdunder. Eftersom ljuset färdas snabbare än ljudet ser vi blixten innan vi hör åskan. Tiden mellan blixt och knall blir på så vis ett sätt att kunna läsa av det egna avståndet till åskvädret.
Vi på Mericon har lång erfarenhet av åskskydd och jordning. Du hittar alla våra produkter inom området här » |